זיכרון מטמון היא טכנולוגיה יעילה לחיסכון במשאבים על ידי חיסכון בפעולות עיבוד החוזרות על עצמן. זה עוזר להפוך אתרים למהירים בצורה משמעותית, מה שמוביל לתוצאות SEO (קידום אורגני), וחווית משתמש טובות יותר. בנוסף לכך זה יכול גם להביא לכם המרות טובות יותר, ובהתאם לכך גם הכנסות לעסק. זיכרון המטמון הוא בעצם גרסאות שמורות של דפי האתר שלנו. לרוב ניתן לשנות הגדרות אלו דרך ממשק האחסון.
במובן הכי פשוט, כשמדברים על מטמון בהקשר של SEO, מדובר במעין קובץ זיכרון עם מידע על עמודים באתר שלכם שגוגל שומר אחרי שהוא מאנדקס כל עמוד ועמוד.
אם היו שואלים אתכם למשל, "באיזה חודש חוגגים את פסח?" לא הייתם צריכים לבצע שום חישוב, עיבוד מידע או מאמץ מצידכם. אתם כבר יודעים שפסח חוגגים בחודש אפריל. שמעתם את התשובה לשאלה הזו כל כך הרבה פעמים במהלך החיים שלכם, כך שאתם לא צריכים בכלל לחשוב על זה. אתם פשוט זוכרים את התשובה לשאלה מבלי להכניס את המוח שלכם למצב עיבוד נתונים או חישוב. למעשה, זהו סוג של זיכרון מטמון שאנחנו מפעילים.
איך זיכרון מטמון בדיוק עובד?
העמודים של אתרי האינטרנט בדרך כלל נצפים מאות, אלפי, או לפעמים מיליוני פעמים בחודש. במצב רגיל, בכל פעם שדפדפן מבקש להפעיל עמוד אינטרנט מסוים, שרת האחסון נאלץ לבצע מכלול של חישובים. הוא מחזיר את הפוסטים האחרונים, מייצר כותרת עליונה ותחתונה לאתר, מאתר את הוידג'טים שאמורים להופיע בסרגל הצד, וכך הלאה. ברוב המקרים, התוצאה של כלל החישובים האלו תהיה זהה לגמרי. זיכרון מטמון גורם לשרת האחסון לזכור את התוצאה הסופית, במקום לבצע חישוב לכל בקשה כזו בנפרד.
כשגוגל מאנדקס את האתר שלכם הוא ממיין ומתייק אותו ברשימות האינדקסים הענקיות שלו. אבל כשהוא מבצע חיפוש עבור שאלת חיפוש כלשהי, הוא לא באמת סורק את כל האינטרנט כולו במאיות השנייה כדי למצוא תוצאות רלוונטיות. הוא פונה לקבציי המטמון המאונדקסים שלו, מכיוון שיש לו גישה הרבה יותר מהירה אליהם. זה מה שמאפשר לגוגל, כמנוע חיפוש להציג לכם תוצאות רלוונטיות לשאילתות שלכם, בשבריר השנייה.
תוכניות רבות, כמו מערכות הפעלה, או תוכנות גרפיקה והצפנה, נעזרות בזיכרון המטמון של המעבד לצורך הפחתה בכמות החישובים של המעבד במידת האפשר. הן מאוחסנות בזיכרון המעבד מידע אודות תוצאות של חישובים קודמים מסויימים על פי מדדי יעילות ואלגוריתמים חכמים. כאשר התוכנית נתקלת בחישוב שזהה למה שנראה בעבר, אם הוא נשמר קודם לכן בזיכרון המטמון ועדיין זמין בו, היא תשתמש בו ובכך גם בעצם הושגה המטרה שלו. בנוסף, תוכנות אבטחה רבות משתמשות בקאשינג (שמירת נתונים בזיכרון מטמון) לצורכי חסכון בחישובי מעבד ומשאבים אחרים. כך לדוגמה, תוכנות אנטי-וירוס מייעלות את תהליך סריקת הקבצים במחשב בכך שהן לא סורקות קבצים שנסרקו בעבר כל עוד לא עברו שינוי מאז הסריקה האחרונה שלהם. זה מייעל כל תהליך סריקה לא משנה באיזה תחום או סוג תוכנה.
מה קורה אם התוכן משתנה?
רוב המערכות שמנהלות את זיכרון המטמון באתרים כיום יודעות להתמודד בצורה חכמה ויעילה עם מקרים בהם התוכן משתנה ומתעדכן. מערכות זיכרון המטמון לא רק מעבירות את הפקודה לבצע שמירה של עמודי HTML מוכנים מראש. יש להן גם דרך לרוקן את זיכרון המטמון ולאחר מכן ליצור אותו מחדש, כאשר מוגדרים תנאים מסוימים כמו פרסום פוסט חדש, או עריכת פוסט קיים.
חזרה למילון מונחים